Skip to Content

Anomenem terral al vent tèrmic que bufa de terra cap a mar.


Aquest fenomen és degut a que de nit la manca d'insolació fa que la temperatura disminueixi, i com que la terra es refreda més que la mar, amb les hores de foscor l'aire que hi ha damunt la terra esdevé fred i pesant, i baixa avall cap a mar.



Perquè el terral s'activa millor quan les nits són llargues, i encara més en condicions anticiclòniques.



El terral és un vent fresc i sec, d'aquí la transparència de l'aire i la bona visibilitat.


A més al matí la orientació de la llum envers la nostra costa és perfecta per gaudir de la panoràmica costanera.

Com que les onades es formen degut al fregament del vent sobre la superfície de l'aigua, i degut a que arran de costa el terral té molt poc recorregut damunt del mar, en aquestes condicions pràcticament no hi ha onades



Al matí arran de mar la temperatura és sempre menys freda que a l'interior, i a més a aquestes hores l'escalforeta del sol és una autèntica delícia!



No obstant a mar sempre s'hi ha d'anar preparat: portar roba d'abric que ens puguem posar o treure, i al damunt de tot un tallavents o impermeable.



Navegada MATINAL

Navegar amb terral, quina delícia!


Us agradaria gaudir d'una navegació tranquil·la, amb la mar plana, quan el sol encara baix tot just comença a escalfar i fa una llum neta en el cel transparent, amb una brisa suau i fresqueta, costejant ben a prop de la platja o bé una mica més enllà per veure el paisatge fins a les muntanyes?


A primera hora del matí és sens dubte el millor moment! I no us enganyem quan afirmem que els mesos de fred és de lluny la millor època de l'any!


Aquesta activitat té una durada aproximada de dues hores, i el trajecte a fer variarà en funció de les condicions del dia. Es tracta d'una navegació molt poc tècnica, ja que en condicions estables si es fa un trajecte d'una hora d'anada i una hora de tornada, apart d'hissar i arriar veles sols es farà una maniobra.


Com que es tracta d'una navegació plàcida i contemplativa, es presta especialment a la descoberta de la costa vista des de mar, però no només, ja que a bord del veler i tot navegant sempre sorgeixen converses que partint de la navegació fàcilment poden derivar cap a alguna altra temàtica. Per la nostra part sempre estem motivats per compartir els nostres coneixements respecte la cultura nàutica.

Navegació de MIGDIA o TARDA

Navegar amb la marinada, què emocionant!

La marinada és el vent tèrmic que es produeix quan l'aire de sobre la mar (més fred) es mou cap a terra per omplir el buit que es genera quan la terra s'escalfa per efecte del sol i l'aire escalfat del seu damunt fa un moviment ascendent.

Depenent de la zona, de l'època de l'any, i de les dinàmiques atmosfèriques, a Catalunya hi predominen o bé les marinades de component est (llevant), o bé les de component sud-oest (garbí)

A Catalunya el sol arriba en al seu punt més alt pels volts de les 13h en horari d'hivern i de les 14h en horari d'estiu. Sempre uns minuts abans a llevant que a ponent.

Al final del matí, quan la temperatura comença a pujar, és quan s'estableix la marinada, i es va intensificant fins passat el migdia, en què assoleix la seva màxima. 

En dies amb poca insolació, poc contrast tèrmic entre dia i nit, o quan hi ha vent sinòptic degut a una borrasca, és menys probable que s'estableixi la marinada.

Com que les onades es formen degut al fregament del vent sobre la superfície de l'aigua, les onades solen ser més petites i curtes al matí, quan fa poca estona que bufa, i més profundes i llargues a la tarda quan la marinada ja ha estat bufant algunes hores.

Si voleu navegar amb la màxima intensitat de vent el vostre moment és el migdia, quan bufa la marinada.

En aquestes condicions és quan el vaixell navega més alegre: navegant contra el vent haurem de travessar les onades intentant que ens aturin el mínim possible, i navegant a favor podrem surfejar-les i aconseguir bona velocitat.

En condicions de marinada normalment navegarem força perpendiculars a la costa, allunyant-nos-en i acostant-nos-hi. En aquests recorreguts d'anar i tornar de ben segur farem molts canvis de trajectòria, que implica que la navegació no serà en línia recta, i per tant haurem de fer molts ajustos a les veles, i també haurem de fer maniobres cada cop que el vent canviï de costat.

Aquesta activitat té una durada aproximada de dues hores, i per les condicions que ens trobarem i com haurem de navegar, es tracta sens dubte d'una proposta molt dinàmica.

És el que navega un vaixell en una jornada. Dins d'una frase podríem substituir la paraula per "jornada de navegació".

Navegar per primer cop és endinsar-nos en un medi desconegut a nivell de sensacions, i per tant quelcom al que cal habituar-se. El més normal és que si no hem navegat mai ens costi acostumar-nos-hi.


Com que en una travessa ens passarem moltes hores dins del vaixell, és convenient conèixer i estar familiaritzat amb la sensació de navegar, per no tenir sorpreses desagradables.


A mode d'entrenament o d'aclimatació recamanem haver fet prèviament una o més navegades de curta durada, per experimentar les sensacions de navegar acostumant el cos progressivament, sense arriscar-nos a què la falta de costum ens jugui una mala passada.

Les nostres embarcacions estan concebudes per fer navegació diürna, i no disposen de cabina. Per tant no hi ha ni camarots, ni lliteres, ni lavabo, ni cuina, etc


Nosaltres valorem molt positivament dels nostres vaixells que no duguin incorporat a dins un petit apartament (en quant a aprofitament de l'espai, accessibilitat, estalvi en pes, i estalvi en manteniment). Per fer vida a bord 24 hores optaríem per un creuer (de vela, és clar!).


Com sempre que aneu a mar heu de sortir preparats: porteu roba d'abric que us pugueu posar o treure, gorra i crema solar, i al damunt de tot un tallavents o impermeable, o millor un vestit d'aigua, i calçat que es pugui mullar.


Porteu aigua i menjar que sigui fàcil de menjar i energètic, millor portar-ne de més. Està bé portar quelcom per anar picant.


Una bossa impermeable també és una bona idea.

Si ja sou navegants, ja us coneixeu força la costa on navegueu habitualment, i voleu donar un pas més i conèixer una mica més enllà, aquesta activitat és per a vosaltres. Divisareu la costa des de mar, i tot navegant podreu identificar muntanyes, rius, ports, aeroports, ciutats costaneres, fars i altres edificacions singulars.


A diferència de les navegades curtes on sortim i arribem al mateix port, aquest altre tipus de navegació consisteix en una singladura, per transportar l'embarcació a un port diferent del de partida.


La intenció és fer sempre navegació diürna, i en cas de trajectes llargs fer nit a port. No obstant anirem preparats amb menjar i beure, per fer a bord els àpats del dia segons el que duri la travessa. 


Sortirem de matí, sempre després d'haver consultat la previsió meteorològica, i intentarem fer la ruta òptima per arribar a destí, probablement havent-nos d'adaptar a canvis de vent al llarg del dia/trajecte.

Travessa COSTANERA

Acompanyeu-nos en una singladura.


Sessió TÈCNICA

Aprendre a navegar, què interessant!



Que el que voleu és aprendre, i el vostre objectiu és dominar la navegació a vela? doncs no us ho penseu i apunteu-vos a les nostres sessions tècniques!


Habitualment les sessions tècniques són de caràcter genèric: ens centrem en les condicions meteorològiques regnants i en la tècnica i el nivell dels navegants que hi ha aquell dia. En aquestes sessions podeu plantejar a l'instructor o patró les qüestions tècniques que vulgueu consultar, resoldre o practicar.


De forma cíclica també es programen sessions monogràfiques sobre temàtiques concretes. Si teniu algun suggeriment respecte una temàtica concreta feu-nos-ho saber.


Les sessions tècniques tenen una durada aproximada de dues hores a l'aigua. En el cas de les sessions monogràfiques la sessió a mar estarà precedida per una sessió teòrica, a terra, d'entre 30 i 60 minuts.


En aquestes sessions abordarem amb més o menys profunditat, segons el vostre nivell, les qüestions tècniques següents:

Preparar les veles, hissar, ajustar segons la inetensitat i l'angle del vent, arriar i recollir

Navegar cap a sobrevent en cenyida, al través, al llarg, i de popa rodona

Virar i trabujar de forma eficient

Reduir vela, treure rissos

Us ve de gust veure la posta de sol des de mar? 

Parlem-ne!

Voleu organitzar una sortida d'un dia? per anar fins a un lloc concret? o simplement viure una jornada de mar?

Parlem-ne!

Voleu experimentar la navegació en equip, en una competició vaixell contra vaixell?


Parlem-ne!


Voleu experimentar la navegació en equip, en una competició vaixell contra vaixell?

Parlem-ne!

El que desitgeu és anar mar endins i fer un bany allà on quan mireu al fons sols s'hi veu la immensitat blava?

Parlem-ne!


Voleu organitzar una sessió amb reptes o proves, on pugueu practicar el treball en equip, o l'habilitat de patró i tripulants?

Parlem-ne!


PODEM SER MOLT CREATIUS ORGANITZANT FICCIONS!

La cerca d'un tresor?

La pesca en veler com es feia antigament?

El transport de mercaderies pel mediterrani en època romana?

O una de corsaris?

Si sou un grup gran i/o teniu una proposta pròpia, o les nostres propostes no encaixen amb el que busqueu, digueu-nos en què esteu pensant i ens hi posem!

Les activitats a mida no tenen perquè ser més cares si no hi ha costos afegits.

Activitat A MIDA

Navegar a vela, quantes possibilitats!

Parlem
A mar

De mar

Navegarem acompanyats d'un expert en temes de mar, que compartirà amb nosaltres la seva experiència, en petit comitè


orange and white boat on water during daytime

Si t'apassiona la mar, i quan en sents parlar no pots evitar parar l'orella, no et voldràs perdre cap d'aquestes sortides carregades de coneixement i experiències, viscudes i explicades en primera persona per gent que sap de què parla!

Portarem a navegar amb nosaltres a experts en tot tipus de temàtiques relacionades amb el món de la mar:

  • La nàutica mercant
  • La ciència a la mar
  • El sector nàutic i l'economia blava
  • La vela esportiva
  • Salvament marítim
  • La fabricació de veles
  • Els motors elèctrics a la nàutica
  • El manteniment d'embarcacions
  • ... i mil temes més, tots interessantíssims!